Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
: : Навігація : :
: : Календарь : :
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
: : Архіви : :
Квітень 2024 (6)
Березень 2024 (7)
Лютий 2024 (6)
Січень 2024 (10)
Грудень 2023 (11)
Листопад 2023 (1)
: : Партнери : :

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією

: : Опитування : :
Як Ви ставитесь до пенсійної реформи? [?]
Позитивно
Негативно
Влаштовує... Але...
Зовсім негативно
Нецікавлюсь
: : Актуальні документи : :
Три «невідомих» бюджету області - 2016

Три «невідомих» бюджету області - 2016

 

У новий рік Кіровоградщина зайшла з бюджетом. Щоправ­да, з технічним. У грудні в комісіях розглядався проект голов­ного кошторису області на основі показників попереднього року, оскільки нового фінансового документа країни ще не було. З'явився він під ранок 25 грудня, тоді ж депутати облради, звісно, не встигли його опрацювати, тому голосували за той, що був. 14 січня область отримала новий, уточнений, бюджет, який підтримали 47 депутатів на третій сесії сьомого скликання.


Бюджет соціального спрямування...

За словами директора депар­таменту фінансів ОДА Сергія Шеремета, дохідна частина бюджету цього року становить майже 3,7 мільярда гривень, у бюджеті-2015 цей показник на початок року дорівнював трохи більше 2,5 мільярда.

Серед суттєвих змін, що вплинули на структуру дохідної частини, — відсутність ресурсу на утримання професійно- технічних навчальних закладів (ПТНЗ). Дотепер держава виділяла: субвенцію у розмірі майже 137 мільйонів гривень на утриман­ня 22 таких кіровоградських навчальних закладів. Відтепер на балансі обласного бюджету перебуває половина училищ, на фінансування яких спрямовано 53 мільйони гривень.

Вплинуло на розмір дохідної частини також і збільшення ставки податку на доходи фізичних осіб (з 12 до 15 відсотків). Транс­ферти з державного бюджету саме соціального спрямування збільшені для Кіровоградщини на 823,5 мільйона гривень. Ці кошти спрямовані на виплату матеріальних допомог, субсидій та пільг. До слова, на початок ми­нулого року в обласному бюджеті на житлові субсидії було перед­бачено майже 266 мільйонів гривень, а цьогоріч ця цифра сягнула більше одного мільярда гривень.

Що стосується частини видатків, то у поточному році бюд­жет соціально спрямований, бо при затвердженні депутати нама­галися забезпечити асигнуваннями соціально-культурну сферу (зар­плати, енергоносії, медикаменти та харчування). Якщо порівнювати розмір коштів на утримання га­лузей, що були закладені у бюджеті-2015 на початку року, із запланованим цьогорічним фінансуванням, то освіта цьогоріч отримає майже на 60 мільйонів більше, охорона здоров’я – на 27 мільйонів. Видатки, спрямовані на соціальний захист та соціальне забезпечення, теж збільшилися (майже на 15 млн).

Також Сергій Вікторович зауважив, що індексація по заробітній платі методологічно не планується, а нараховується по факту. Минулого року обласний бюджет виплачував індексацію, однак на окремих територіях з нарахуваннями були проблеми.

— Бюджет завжди не повноцінний без залишків, які ми постійно уточнюємо, — повідомив директор департаменту.

— У нас є залишки на інвестиційні проекти. Також території матимуть змогу отримати фінансування від фонду регіонального розвитку та державну субвенцію на соціально-економічний розвиток. Сума, яка була передбачена фондом регіонального розвитку, дещо переформатувалася. Із п’яти мільярдів гривень три залишилося у фонді, а майже два мільярди відокремилися як субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, тому наша область, які і будь-яка інша, може претендувати на ці кошти. Півтора мільярда гривень з державного бюджету сьогодні сконцентровано на інвестиційні проекти об’єднаних територіальних громад — Маловисківської та Бобринецької. Словом, інвестиційний ресурс є.

 

... чи виживання?

Що технічний, що уточнений бюджет викликав серед депутатів чимало нарікань. На думку свободівця Руслана Степури, бюджет-2016 має бути переглянутий. Коментуючи нововведення, депутат зупинився на трьох основних пунктах. По-перше, скасовано субвенцію держбюджету на компенсацію пільгового проїзду. Відтак ці видатки перекладені на місцеві бюджети.

По-друге, в освітній субвенції не передбачено кошти на харчування дітей непільгових категорій і, потретє, держава відмовилася від утримання ПТНЗ, кошти на фінансування яких також має шукати влада на місцях.

До слова, 11 училищ, які не підпадають під фінансування з обласного бюджету (по два у Світловодську й Олександрії та сім у Кіровограді), утримувати­муться за рахунок територій. Хоча, наприклад, в Олександрії в училищах навчається значна кількість дітей з інших районів, а фінансувати їх повинен тепер місцевий бюджет. Тому депутати ухвалили звернення до народних депутатів, аби під час внесення змін до фінансового документа країни на 2016 рік було передба­чено субвенцію держбюджету на підготовку робітничих кадрів.

Роз’яснюючи      питання компенсації пільг на перевезення, Сергій Шеремет підтвердив, що проблема є. Депутати також на­правлять звернення до Кабміну, а поки що обласна влада заклика­ла органи місцевого самоврядування, аби уникнути соціального напруження, передбачити кошти на ці потреби у своїх бюдже­тах хоча б на перехідний період січня – лютого.

Дискусійним виявилося пи­тання і закладеного підвищення зарплати на 12 відсотків. Де­путат від Опозиційного блоку Людмила Давиденко нагада­ла, що зареєстровано рівень інфляції у 12 відсотків, та будь-який пересічний громадянин підтвердить, що ця цифра значно більша.

— Важливо, що закладено підвищення тільки мінімальної зарплати, — акцентувала депутат.

– Обласний бюджет заробітну плату працівникам бюджетних установ, а в них є своя та­рифна сітка. Не на всі роз­ряди, за якими фінансуються вчителі, медпрацівники та інші категорії, впливає ріст мінімальної зарплати. Ми сьогодні маємо чесно і відкрито сказати, що є проблема з фінансуванням.

Де місцева влада вишуку­ватиме кошти на соціально важливі видатки, які звали­лися на її плечі, і чи знайде, поки що невідомо. І нехай це фінансове рівняння — завдання з зірочкою, сподіваємося, що його розв’язанням займатимуться професіонали, а тому невідомі матимуть своє реальне грошове вираження.

Із матеріалів газети «Народне слово».

 

  • Розділ: --- |
  • Автор: Lenchik
  • Коментарів: 0
  • Переглядів: 558 |
Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.