Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
: : Навігація : :
: : Календарь : :
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
: : Архіви : :
Березень 2024 (7)
Лютий 2024 (6)
Січень 2024 (10)
Грудень 2023 (11)
Листопад 2023 (1)
Жовтень 2023 (13)
: : Партнери : :

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією

: : Опитування : :
Як Ви ставитесь до пенсійної реформи? [?]
Позитивно
Негативно
Влаштовує... Але...
Зовсім негативно
Нецікавлюсь
: : Актуальні документи : :
ЩОДО ЗМІНИ СТРОКІВ ТРУДОВИХ ДОГОВОРІВ З ПРАЦІВНИКАМИ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯКІ ДОСЯГЛИ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ ТА ПОЧАЛИ ОТРИМУВАТИ ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ ПІСЛЯ 01.07.2020.
ЩОДО ЗМІНИ СТРОКІВ ТРУДОВИХ ДОГОВОРІВ З ПРАЦІВНИКАМИ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯКІ ДОСЯГЛИ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ ТА ПОЧАЛИ ОТРИМУВАТИ ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ ПІСЛЯ 01.07.2020. Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП) передбачає, що трудовий договір може бути:
1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;
2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Про тривалість трудових відносин сторони, як правило, домовляються при укладанні трудового договору; тривалість трудових відносин з певними категоріями працівників встановлюється законом.

Протягом дії трудового договору, сторони, у встановленому законом порядку, можуть одноособово змінити строк дії договору лише шляхом його розірвання з ініціативи працівника (ст. 38 КЗпП) або з ініціативи роботодавця (ст. 40, 41 КЗпП). Проте сторони трудового договору за взаємною згодою можуть домовитися як про припинення трудового договору (п.1.ч.1.ст 36 КЗпП), так і про його продовження.

Проте інколи у відносини між роботодавцем та працівником втручаються зовнішні фактори, останній раз в галузі загальної середньої освіти таке відбулось при ухваленні Закону України «Про повну загальну освіту» № 463-ІХ 16.01.2020 (далі – Закон 463).

У ст. 22 Закону 463 законодавець встановив, що педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

Строк трудового договору є істотною умовою праці, зміна якої в односторонньому порядку, навіть на підставі Закону, без згоди іншої сторони не допускається. Тому у прикінцевих положеннях Закону 463 законодавець зобов’язав керівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти до 01.07.2020 припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками цих закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. Законодавець також вказав, що, у разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору, такі працівники підлягали звільненню за п.9 ч.1 ст. 36 КЗпП.

Законодавець зобов’язав укладати строкові трудові договори при прийомі на роботу осіб пенсійного віку, які отримують пенсію за віком. Також в законі прописана процедура, як змінити строк трудового договору з безстрокового на строковий з працівниками, які отримували пенсію за віком станом на 31.06.2020. Проте питання зміни строку трудового договору з безстрокового на строковий з педагогами, які досягли пенсійного віку та почали отримувати пенсію за віком після 01.07.2020 року залишилося відкритим.

Тож чи можна змінити строк трудового договору з особою яка досягла 60-річного віку та отримує пенсію за віком після 01.07.2020?

В Прикінцевих положеннях Закону 463 було чітко зазначено, що роботодавець має припинити безстрокові та укласти строкові трудові договори з працівниками, які отримують пенсію за віком до 01.07.2020 року. Таким чином, після вказаної дати - 01.07.2020, а, тим більш, у 2022 році, звільняти педагогічних працівників або вимагати змінити трудовий договір з безстрокового на строковий неправомірно.

Строк трудового договору є істотною умовою праці, тож деякі керівники, керуючись ст. 32 КЗпП, здійснюють спроби повідомити працівника про зміну істотних умов праці, а саме строку трудового договору, та попереджають, що у разі незгоди працівника, його буде звільнено за п.6 ч.1.ст. 36 КЗпП.
Стаття 32 КЗпП передбачає, що працівнику можуть бути змінені умови праці виключно у випадку змін в організації виробництва і праці. Досягнення працівником пенсійного віку та отримання ним пенсії жодним чином не є змінами в організації виробництва та праці у закладі освіти.

Тож попередження працівника про зміну строку трудового договору у зв’язку з досягненням ним пенсійного віку у порядку ст. 32 КЗпП є неправомірними.

Строковий трудовий договір з педагогом загальноосвітнього закладу освіти укладається у разі, якщо особа досягла пенсійного віку та отримує пенсію за віком. Але, слід пам’ятати, що працівник не повинен повідомляти роботодавця про отримання пенсії, а роботодавець не має права вимагати від працівника надання такої інформації.

Таким чином, після набуття чинності Законом України «Про повну загальну освіту» (18.03.2020) прийом на роботу до закладів загальної середньої освіти осіб, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію за віком здійснюється виключно на умовах строкових трудових договорів, тривалістю від року до трьох.

Зміна строку трудового договору працівнику, якого було прийнято на роботу на умовах безстрокового трудового договору та який досяг пенсійного віку і почав отримувати пенсію за віком після 01.07.2020, можливо лише за ОСОБИСТИМ ДОБРОВІЛЬНИМ БАЖАННЯМ такого працівника.

Здійснення будь-яких дій роботодавцем, направлених на зміну трудового договору з безстрокового на строковий з власної ініціативи, є протиправним та носить у собі ознаки дискримінації за віком.

Отже, вчитель закладу загальної освіти, з яким укладено безстроковий трудовий договір і який не виявив особистого добровільного бажання змінити безстроковий трудовий договір на строковий, продовжує працювати у закладі відповідно до укладеного раніше БЕЗСТРОКОВОГО трудового договору.


За Матеріалами - СЕРГІЯ БОРИСЕНКО, заступника голови
Харківської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України

Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.