Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
: : Навігація : :
: : Календарь : :
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
: : Архіви : :
Квітень 2024 (11)
Березень 2024 (7)
Лютий 2024 (6)
Січень 2024 (10)
Грудень 2023 (11)
Листопад 2023 (1)
: : Партнери : :

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією

: : Опитування : :
Як Ви ставитесь до пенсійної реформи? [?]
Позитивно
Негативно
Влаштовує... Але...
Зовсім негативно
Нецікавлюсь
: : Актуальні документи : :
Щодо виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків
Щодо виплати щорічної грошової винагороди  за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків З огляду на чисельні звернення членів Профспілки та отримання інформації про заплановане зменшення розміру виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю у деяких закладах освіти області, Кіровоградський обком Профспілки працівників освіти і науки України вважає за доцільне у своєму листі від 20.09.2022р. №03/96 звернути увагу голів і депутатів місцевих рад та керівників органів управління освітою територіальних громад області на положення чинного законодавства України щодо виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю.

Згідно ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту», держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам, зокрема:
- виплату педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язки.

Одержують дану винагороду педпрацівники, які згідно з переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 № 963, віднесені до категорії педагогічних працівників.

Відповідно до положень п.п.3-5 Порядку надання такої винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898, щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків надається на підставі наказу керівника закладу освіти, відповідно до положення, яке затверджується керівником закладу освіти. Розмір щорічної грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

Відповідно до положень п.п. 8.3.1., 8.3.2 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021-2025 роки, та п.п. 8.3.2., 8.3.3 Обласної угоди, визначені додаткові соціальні гарантії на надання, відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту», педагогічним та науково-педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі одного посадового окладу.

Відповідно до пункту 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, педагогічним працівникам щомісячно виплачується заробітна плата, встановлена при тарифікації.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оплату праці», щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків входить до структури заробітної плати.

Тобто, невиплата педагогічним працівникам винагороди за сумлінну працю кваліфікується як виплата заробітної плати не у повній мірі – заборгованість.
Згідно п. 6.2.2 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021-2025 роки, несвоєчасна або в неповному обсязі виплата заробітної плати кваліфікується як грубе порушення законодавства про оплату праці та цієї угоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди», п. 1.4 Галузевої угоди, положення угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін.

Згідно вимог ст. 21 Закону України «Про оплату праці», працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Суб'єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами (ст. 22 Закону України «Про оплату праці»).

Згідно Закону України «Про колективні договори і угоди», п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Згідно ст. 140 Конституції України, ст. 2, 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування, в тому числі і виконавчі, вирішують питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, тобто не мають повноважень скасовувати законодавчі норми, в тому числі і щодо оплати окремих видів педагогічної діяльності та гарантованого мінімуму надбавки за престижність педагогічної праці.

Стаття 19 Конституції України визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Повноваження сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів встановлено у ст. 25, 26, 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в яких відсутні повноваження щодо внесення змін у структуру заробітної плати працівників освіти чи відміни оплати окремих видів діяльності освітян, що встановлені законодавчо.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 року (який набрав чинності 20.03.2022 року) Закон України «Про освіту» було доповнено статтею 57-1 «Державні гарантії в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану».

Відповідно до ст. 57-1 Закону України «Про освіту» працівникам закладів освіти, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:
- організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;
- збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;
- місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

Також, звертаємо увагу, що відповідно до п. 8.3.1. Галузевої угоди, п.п. 8.3.2. Обласної угоди у разі звільнення педагогічних чи науково-педагогічних працівників серед навчального року щорічну грошову винагороду за сумлінну працю виплачують з урахуванням часу фактичної роботи.

Таким чином, позбавлення педагогічних працівників винагороди за сумлінну працю або зменшення її розміру, в тому числі з посиланням на відсутность коштів чи перебування педпрацівників в режимі простою, змінить умови праці та зменшить розмір оплати праці цих категорій працівників, що призведе до порушення їх прав, передбачених ст.ст. 57, 57-1 Закону України «Про освіту», постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року №898.

Зважаючи на викладене вище, Кіровоградський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України рекомендує територіальним організаціям Профспілки спільно з органами управління освітою та представниками місцевих рад, як засновників закладів освіти, віднайти фінансову можливість забезпечити на території вашої громади дотримання прав та інтересів педагогічних та науково-педагогічних працівників на отримання до Дня працівників освіти гарантованої державою щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі одного посадового окладу.

Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.