Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
: : Навігація : :
: : Календарь : :
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
: : Архіви : :
Квітень 2024 (6)
Березень 2024 (7)
Лютий 2024 (6)
Січень 2024 (10)
Грудень 2023 (11)
Листопад 2023 (1)
: : Партнери : :

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією

: : Опитування : :
Як Ви ставитесь до пенсійної реформи? [?]
Позитивно
Негативно
Влаштовує... Але...
Зовсім негативно
Нецікавлюсь
: : Актуальні документи : :
Щодо зменшення розміру оплати праці працівників закладів загальної середньої освіти під час воєнного стану
Щодо зменшення розміру оплати праці працівників  закладів загальної середньої освіти під час воєнного стану З огляду на звернення членів Профспілки та отриманням інформації про заплановане зменшення розміру оплати праці працівників деяких закладів загальної середньої освіти Кіровоградської області зі скасуванням деяких гарантованих виплат у зв’язку зі зменшенням видатків на освітню субвенцію пов’язане з воєнним станом в Україні, Кіровоградський обком Профспілки працівників освіти і науки України вважає за доцільне звернути увагу голів і депутатів місцевих рад та керівників органів управління освітою територіальних громад області на положення чинного законодавства України щодо особливостей застосування норм трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану.

Відповідно до статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (далі – Указ), затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який було продовжено до 19 лютого 2023 року.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 року (який набрав чинності 20.03.2022 року) Закон України «Про освіту» було доповнено статтею 57-1 «Державні гарантії в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану».

Відповідно до ст. 57-1 Закону України «Про освіту» працівникам закладів освіти, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

- організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;
- збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;
- місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

Пунктом 2 частини 3 статті 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначені окремі види педагогічної діяльності, за які встановлюються ОБОВ’ЯЗКОВІ доплати у співвідношенні до тарифної ставки, в тому числі класне керівництво, перевірка навчальних робіт учнів, завідування кабінетами та інші.
Відповідно до пунктів 36, 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, учителям та іншим педагогічним працівникам ЗЗСО потрібно встановити доплату за класне керівництво. Розмір доплати розраховують виходячи з окладу, незалежно від педнавантаження та встановлюють при тарифікації. Розрахована при тарифікації зарплата (разом з доплатою за класне керівництво та ін.) виплачується в такому розмірі незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Згідно з п. 2.2 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434 обов’язки класного керівника не можуть бути призупинені до завершення навчального року. Отже, змінити класного керівника впродовж навчального року можна, тільки якщо він не може впоратися зі своїми обов’язками (про що можуть свідчити заяви батьків чи учнів) або відсутній тривалий час (декретна відпустка, тривала хвороба тощо). А от взагалі залишитися без класного керівника, навіть у період дистанційного навчання, клас не може.

Відповідно до п. 2.1. Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затверджене наказом МОН від 20.07.2004 р. № 601 основною метою створення кабінетів полягало у забезпеченні оптимальних умов для організації навчально-виховного процесу та реалізації завдань відповідно до Державного стандарту базової і повної середньої освіти.

Пунктом 7.1 Положення № 601 встановлено, що обов’язки завідувача кабінету на педагога покладає директор ЗЗСО. Як і у випадку з класним керівництвом, доручає виконання такої роботи директор закладу освіти тільки з відома працівника шляхом видання відповідного розпорядчого документу.
Згідно з п. 7.3 Порядку № 601 до обов’язків завідувача кабінетом належать, зокрема:

- складання перспективного плану оснащення кабінету;
- забезпечення умов для проведення уроків;
- сприяння оновленню та удосконаленню матеріальної бази кабінету;
- систематизація та каталогізація матеріальних об’єктів;
- забезпечення дотримання в кабінеті правил електричної та пожежної безпеки, чистоти, порядку тощо;
- систематичне ведення інвентарної книги із занесенням до неї відповідних змін про нові надходження, витрати та списання матеріальних цінностей.

Виконання педпрацівниками закладів загальної середньої освіти таких функціональних обов’язків як класне керівництво, перевірка зошитів, завідування кабінетами не вимірюється їх фактичним виконанням у кожному конкретному місяці навчального року. Ця робота виконується педагогічним працівником протягом навчального року, тому встановлюється при тарифікації та оплачується протягом навчального року.

Згідно вимог ст. 21 Закону України «Про оплату праці», працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Суб'єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами (ст. 22 Закону України «Про оплату праці»).

Згідно Закону України «Про колективні договори і угоди», п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Згідно ст. 140 Конституції України, ст. 2, 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування, в тому числі і виконавчі, вирішують питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, тобто не мають повноважень скасовувати законодавчі норми, в тому числі і щодо оплати окремих видів педагогічної діяльності та гарантованого мінімуму надбавки за престижність педагогічної праці.

Стаття 19 Конституції України визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Повноваження сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів встановлено у ст. 25, 26, 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в яких відсутні повноваження щодо внесення змін у структуру заробітної плати працівників освіти чи відміни оплати окремих видів діяльності освітян, що встановлені законодавчо.

Згідно вимог ч. 4 ст. 77 Бюджетного кодексу України, місцеві ради при затверджені відповідних бюджетів повинні враховувати в першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати.

П. 6.2.2 Галузевої угоди встановлено, що несвоєчасна або в неповному обсязі виплата заробітної плати кваліфікується як грубе порушення законодавства про оплату праці та цієї угоди.

Звертаємо увагу, що чинним законодавством за несвоєчасну виплату заробітної плати чи виплату її не у повному розмірі, невиконання колективних договорів, угод встановлено такі види відповідальності:

- дисциплінарна: звільнення (п. 1 ст. 41 КЗпП України);
- адміністративна відповідальність: штраф до 11 169 грн. (ст. 41, 41-2 КпАП України, 265 КЗпП України);
- кримінальна: штраф, позбавлення волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю (ст. 175 КК України).

З огляду на вищевикладене, звертаємо увагу голів і депутатів місцевих рад та керівників органів управління освітою територіальних громад області на незаконність зменшення розміру чи скасування (навіть за заявою педпрацівника) виплати гарантованих доплат за класне керівництво, перевірку навчальних робіт учнів, завідування кабінетами та інші без зняття з педпрацівників відповідних функціональних обов’язків.

Фактичне припинення виконання педпрацівниками вказаних видів педагогічної діяльності матиме негативні наслідки для забезпечення оптимальних умов організації освітнього процесу та унеможливе реалізацію завдань відповідно до Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1392.

Керуючись ст. 14 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», ст. 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» та ст. 35 Закону України «Про оплату праці», відповідно до яких професійні спілки уповноважені здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства про оплату праці, Кіровоградський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України просить забезпечити на території вашої громади дотримання прав та інтересів працівників закладів загальної середньої освіти, зокрема на отримання заробітної плати в обсязі не менше затвердженого при тарифікації та гарантованого чинним законодавством України.


Щодо зменшення розміру оплати праці працівників  закладів загальної середньої освіти під час воєнного стану
Щодо зменшення розміру оплати праці працівників  закладів загальної середньої освіти під час воєнного стану
Щодо зменшення розміру оплати праці працівників  закладів загальної середньої освіти під час воєнного стану
Щодо зменшення розміру оплати праці працівників  закладів загальної середньої освіти під час воєнного стану
Эксклюзивные шаблоны DLE скачать бесплатно для dle.
Популярные игры онлайн для домашнего отдыха.
Диснеевские мультики скачать и смотреть онлайн.
Современное тепловое оборудование для обогрева дома.
Смотри какие красивые мотоциклы можно купить.
Добро пожаловать на сайт киа клуб и киа форум.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.